De wereld staat op zijn kop

gepubliceerd op zaterdag, 10 oktober 2015

Er gebeurt op dit moment zoveel in onze wereld, dat mensen zich afvragen: Waar gaat dit naar toe. Het zijn niet alleen de vele vluchtelingen die op zoek zijn naar een beter leven.

We zien ook dat onze politici geen ant­woord kunnen geven op de vele problemen. Het geld regeert in grote mate. We zijn geneigd alleen onze eigen belangen te verdedi­gen. Wij accepteren niet dat mensen een andere moraal met zich meenemen; een moraal, waar wij zelf tientallen jaren geleden nog achter stonden, maar nu hebben losgelaten.

We spreken over democratie, alsof de democra­tie het laatste woord kan hebben, zonder diepere waarden die altijd gerespecteerd moeten blijven worden. Niets is zo veran­derlijk als de mens, die steeds alles op de helling kan zetten.

Wat zijn onze echte problemen. Hebben wij in het rijke westen niet veel van de problemen in de wereld veroorzaakt? Wij zijn van God en zijn geboden losgeraakt en we krijgen een wereld op drift. Wij leven boven onze stand, met alle schuld die we hebben gemaakt. Wij hebben ook het gezin, dat toch de basis is, ontwricht; we hebben de mens meer als indivi­du gezien, los van de gemeen­schap. Wij hebben God losgelaten en gekozen voor eigen vrijheid, met het doen van onze eigen zin. Het is treffend om onze paus te horen spreken over de grote hebzucht van landen en mensen.

Het is niet gemakkelijk om tot een fundamentele verandering te komen. Hebben we daarbij Chris­tus en zijn kerk niet nodig die ons een weg wijzen? Het hangt af van onze persoonlijke keuze, die wij zélf moeten maken om vanuit Christus weer smaak te geven aan deze wereld en het licht te brengen van de waarheid, met hoop en barm­har­tig­heid.

God is zeker bezig om ons wakker te schudden opdat wij weer opstaan en een weg van geloof en bekering gaan, met geloof en liefde. Het wordt ons steeds aangeboden, want God gaat door. Dat we daar oog voor mogen krijgen.

overzicht van bijdragen:
woensdag, 29 november 2017Advent, vier woorden
maandag, 2 oktober 2017Maria
zaterdag, 15 juli 2017Hoe belangrijk is voor ons de zondag?
dinsdag, 30 mei 2017Vieren we nog Pinksteren?
vrijdag, 21 april 2017De explosie van Pasen, met de Geest van Christus
zondag, 2 april 2017Wordt het Pasen
woensdag, 1 maart 2017Beleef de Veertigdagentijd
donderdag, 19 januari 2017God schijnt genoeg licht om de volgende stap te zetten
zondag, 25 december 2016Kerstmis, preek van de nachtmis
maandag, 21 november 2016Wat komt er allemaal ons leven binnen
maandag, 17 oktober 2016Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
maandag, 15 augustus 2016Strijd met het vuur van de heilige Geest
maandag, 4 juli 2016Vergeet God niet mee te nemen op vakantie
zondag, 29 mei 2016Viering van de Eucharistie
donderdag, 14 april 2016Pasen: 50 dagen en altijd!
woensdag, 16 maart 2016We gaan Pasen vieren
donderdag, 18 februari 2016Geweld op grond van je geloof
dinsdag, 12 januari 2016Van Kerstmis naar Pasen
maandag, 7 december 2015God brengt alle mensen samen
maandag, 23 november 2015De Advent komt eraan
zaterdag, 10 oktober 2015De wereld staat op zijn kop
zaterdag, 5 september 2015God gaat niet op vakantie
vrijdag, 3 juli 2015Gebrek aan vrijwilligers?
zaterdag, 23 mei 2015Zalig Pinksteren