God brengt alle mensen samen

gepubliceerd op maandag, 7 december 2015

Het bijzondere van Kerstmis is dat het zoveel mensen op de been brengt en verenigt rondom dit kleine kind. In de stal zelf zien we de herders, op wie velen neerkeken, samen met de wijzen uit het Oosten. Hoe is het mogelijk?

Hoe kunnen rijken en armen, gestudeerden en niet gestudeerden, ouderen en jongeren oprecht samen komen en tot eenheid komen.

Christus zelf gaat ons daarin voor. Als Gods Zoon wordt Hij mens. Hij komt niet tussen ons als koningszoon, of als super­mens. Hij ziet niet vanuit de hoogte op ons neer. Als een klein kind kijkt Hij ons aan. Als vluchte­ling, in een arme stal, is Hij midden onder ons gekomen. Hoe is het mogelijk?

Christus wil alle scheidingen die er tussen mensen zijn over­winnen door zijn liefde voor alle mensen. Wij zijn allen op de eerste plaats bemind door God. Dat laat Hij zo zien. Dat kan dan ook een onderlinge band schep­pen. Het komt van Hem en van zijn Geest, die Hij ons wil geven. Dat is dan ook een nieuw leven, dat vanuit Christus ontstaat. Hoe is het mogelijk?

Er kan een grote angst zijn om tot elkaar te komen. Waar zijn we bang voor? Wat denken we te verliezen? Waar houden we angstvallig aan vast?

Christus heeft alles gegeven. Zo komt Hij arm, nederig en klein. Ligt daar niet het antwoord? Doorbreekt Hij zo niet al onze angsten, want de dood, om alles te verliezen, tot ons eigen zijn, is doorbroken door zijn verrij­zenis. Dat geeft het nieuwe leven, waar de wijzen naar op weg waren en dat de herders aangekondigd kregen. Kerstmis kan het aanschijn van de aarde vernieuwen als we deze Christus echt ontdekken. Daar wordt ons een nieuw jaar voor gegeven. Daarom een zalig Kerstmis met een goed 2016, met Chris­tus die allen wil verenigen in zijn kerk, als kinderen van een en dezelfde Vader. Dat wij dat samen mogen vieren.

overzicht van bijdragen:
woensdag, 29 november 2017Advent, vier woorden
maandag, 2 oktober 2017Maria
zaterdag, 15 juli 2017Hoe belangrijk is voor ons de zondag?
dinsdag, 30 mei 2017Vieren we nog Pinksteren?
vrijdag, 21 april 2017De explosie van Pasen, met de Geest van Christus
zondag, 2 april 2017Wordt het Pasen
woensdag, 1 maart 2017Beleef de Veertigdagentijd
donderdag, 19 januari 2017God schijnt genoeg licht om de volgende stap te zetten
zondag, 25 december 2016Kerstmis, preek van de nachtmis
maandag, 21 november 2016Wat komt er allemaal ons leven binnen
maandag, 17 oktober 2016Is bidden uw stuurwiel of uw reservewiel?
maandag, 15 augustus 2016Strijd met het vuur van de heilige Geest
maandag, 4 juli 2016Vergeet God niet mee te nemen op vakantie
zondag, 29 mei 2016Viering van de Eucharistie
donderdag, 14 april 2016Pasen: 50 dagen en altijd!
woensdag, 16 maart 2016We gaan Pasen vieren
donderdag, 18 februari 2016Geweld op grond van je geloof
dinsdag, 12 januari 2016Van Kerstmis naar Pasen
maandag, 7 december 2015God brengt alle mensen samen
maandag, 23 november 2015De Advent komt eraan
zaterdag, 10 oktober 2015De wereld staat op zijn kop
zaterdag, 5 september 2015God gaat niet op vakantie
vrijdag, 3 juli 2015Gebrek aan vrijwilligers?
zaterdag, 23 mei 2015Zalig Pinksteren