Bijzondere zonnemonstrans voor de zusters van Maria Stella Matutina in Dordrecht

Tweede Pinksterdag - de Hoge Vierschaar

gepubliceerd: dinsdag, 8 mei 2018

Op Tweede Pinksterdag is er in Schoon­hoven de Nationale Zilverdag. Tijdens de Silver Challenge 2018 in de Hoge Vierschaar, Stadhuisstraat 1, zal een bijzondere zilveren monstrans te zien zijn van het type zonnemonstrans.

De moderne monstrans ‘De Kus’ is gemaakt door Anna Kalkman. Zij dingt mee naar de Publieksprijs op de Silver Challenge 2018. Deze wordt elk jaar tijdens de Zilverdag gehouden en het publiek jureert. Op de tentoon­stelling zijn werkstukken te zien die in het afgelopen jaar zijn vervaardigd en nog niet eerder zijn tentoongesteld.

Anna Kalkman volgt al jaren cursussen op het gebied van goud- en zilversmeden en is erg geboeid door kerkelijk zilver. Zij wil heel graag haar geloof tot uiting brengen in de voorwerpen die zij maakt.

U kunt de werkstukken tot 17.00 uur bekijken. Ook u bent van harte uitgenodigd uw stem uit te brengen op het werkstuk wat u het mooiste vindt.

Het thema van de Silver Challenge is ‘Verbinding’. De naam van de monstrans sluit hier naadloos bij aan, want die luidt: ‘De Kus’. In de zonnestralen is een Latijnse tekst verwerkt uit het bijbelse Hooglied. De monstrans wordt vergezeld door de bijbehorende pyxis of hostiedoos, die bedoeld is om de geconsacreerde hostie veilig te bewaren in het tabernakel.

‘De Kus’ is voortgekomen uit de jaaropdracht van de cursus die Anna volgt bij de heer A. Brandenburg. Voor de liefhebbers van kerkelijke kunst een aanrader om er naar te gaan kijken! Na de Silver Challenge 2018 zal de monstrans in gebruik genomen worden door de zusters van Maria Stella Matutina in Dordrecht. Dit zal hoogstwaar­schijn­lijk de enige keer zijn dat hij wordt tentoongesteld.

Van harte welkom bij de Silver Challenge 2018!

Video