Videokanaal ‘Katholiek Leven’

Nederlandse bisschoppen beginnen Youtube-kanaal

gepubliceerd: maandag, 25 januari 2016
Videokanaal ‘Katholiek Leven’

De Nederlandse bisschoppen starten een videokanaal op YouTube. De naam van het videokanaal is Katholiek Leven. Op zondag 24 januari zijn de eerste filmpjes online gezet. Abonneren kan via YouTube en via een Facebook­pagina die is ingericht.

Binnenkort ook een website

Op korte termijn wordt ook de bijbehorende website Katholiekleven.nl gelanceerd. Vanaf dat moment zullen wekelijks nieuwe items worden geplaatst, zowel filmpjes als foto’s. Tot de lancering linkt de domeinnaam gewoon naar de kanaal­pagina van Youtube.

Eerste video’s

De eerste video’s op YouTube laten zien met welke rubrieken Katholiek Leven zal starten: geloofsportretten in de serie ‘Ik Geloof’, items over de Bijbel in ‘De Bood­schap’ en filmpjes over het Heilig Jaar van de Barm­har­tig­heid. In de loop van de tijd worden nog meer rubrieken toe­gevoegd.

H. Franciscus van Sales

De bekendmaking op 24 januari valt samen met de feestdag van de heilige Franciscus van Sales, patroon­heilige van de katholieke journalistiek. Het is ook de dag waarop de paus voor de vijftigste keer zijn bood­schap voor Wereldcommunicatiedag bekendmaakt. Deze dag werd specifiek gewenst door het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) en vindt jaarlijks plaats op de zondag voor Pinksteren (in 2016 op 8 mei).

Nieuwe media

De (nieuwe) media zijn van belang bij het in beeld brengen van de actuele relevantie van geloof voor het leven van alledag. Namens de Bisschoppen­confe­rentie laat kardinaal Eijk weten: “De Katholieke Kerk heeft de opdracht om Jezus Christus en Zijn Evangelie aan de wereld te verkondigen. Dit doet zij op alle mogelijke manieren, in onze tijd ook via de nieuwe media. Mensen die in het christelijk geloof geïnteresseerd zijn, verlangen vooral een antwoord op de vraag: wat betekent het concreet voor mijn leven dat ik in Jezus geloof, hoop op de vrucht van Zijn kruis en Hem navolg door God en medemens lief te hebben? Door middel van het nieuwe videokanaal ‘Katholiek Leven’ wil de Katholieke Kerk in Nederland laten zien hoe we ons dagelijks leven vorm kunnen geven vanuit geloof, hoop en liefde.”

Logo en naam

‘Leven’ is een werkwoord. Items op het videokanaal zullen laten zien hoe individuele personen katholiek leven. ‘Leven’ is ook een zelfstandig naamwoord. Zo zal het videokanaal ook het katholieke leven in beeld brengen in bijvoorbeeld reportages.